søndag den 2. december 2007

Ting 10

Hold styr på dine favoritsider på nettet med del.icio.us

I sidste uge lærte du at give din bogsamling karakterer og emneord. Web 2.0-ordet for det er tagging. Den metode bruges også andre steder end på librarything.

På internettet er vi vant til at gemme sider som foretrukne. Det er hurtigt, men det bliver også nemt uoverskueligt at huske, hvorfor de sider nu var så vigtige at gemme.
Del.icio.us - er en teknik, hvor du i stedet beskriver websiderne med dine egne (emne)ord.

I.Hvorfor bruge Del.icio.us?

  • Ved at gemme dine emneord på internettet i stedet for på din egen pc, har du adgang til dem overalt, uanset hvilken maskine du sidder ved.
  • Du tagger den med de ord, som giver dig mening. Dermed bliver du uafhængig af det navn, hjemmesiden ville få, hvis den blev gemt blandt 'almindelige' foretrukne.
  • Tags kan deles med alle andre, der har en del.icio.us-konto.
  • V.hj.a. del.icio.us kan du se hvilke andre personer, der har tagget de samme websider som du, og hvilke tags de har givet siderne.
  • Del.icio.us er hurtig. Det tager kun 5-10 sekunder at beskrive en god webside.

II.Start med at oprette en konto hos Del.icio.us på https://secure.del.icio.us/register

På Siden del.icio.us/register skrives username, password og din e-mailadresse

Gå derefter til din mailindbakke, find mailen "noreply@yahoo-inc.com Subject: Please Complete Your del.icio.us Registration"

Klik på linket i mailen

Din del.icio.us konto er nu aktiveret

III.Du har nu 2 muligheder:
1)Ønsker du ikke at installere del.icio.us værktøjslinje (toolbar), klik da på post øverst til højre i menulinjen (se billedet nedenfor).
På den nye side, http://del.icio.us/post/, går du så igang med at beskrive hjemmesiden:
  • først skriver du sidens adresse (url-feltet) på internettet, f.eks. www.dr.dk
  • klik derefter på save
  • tilføj så en kort beskrivelse af hjemmesiden (description-feltet)
  • og skriv til slut de emneord (tags), som du synes er dækkende for netop denne webside
  • tagging beskrives videre under punkt IV.
Det skal understreges, at del.icio.us uden værktøjslinje fungerer fuldstændig som del.icio.us med værktøjslinje. Værktøjslinjen er bare en mere bekvem måde at præsentere del.icio.us på.
2)Installér Del.icio.us værktøjslinje (toolbar) i Internet Explorer
Klik på Install buttons now
Klik på gem og gem filen delicious.msi på skrivebordet

Klik på ikonet for delicious.msi (se billedet nedenfor)

og klik kør

klik på next

Under License Agreement klik på I agree og next

Klik på next 2 gange og programmet installeres

Klik på Close og installationen er afsluttet

Går du derefter ind på en internetside vil der nu optræde to nye ikoner:

  • del.icio.us som gemmer de sider, du tildeler emneord (den er naturligvis tom fra starten) og
  • Tag, hvor de giver siderne emneord

Er værktøjslinien ikke synlig så klik på Funktioner - administrer tilføjelsesprogrammer - aktiver tilføjelsesprogrammer - og find del.icio.us i menuen.

Ønsker du at skjule del.icio.us værktøjslinien igen vælger du blot deaktiver (se billedet nedenfor)

Ønsker du helt at fjerne Del.icio.us værktøjslinje fra din computer så klik på Start, gå ind i Kontrolpanel og vælg Tilføj eller fjern programmer

Find menupunktet del.icio.us buttons for Internet Explorer og klik på fjern

IV.Hvordan tagger man?

Start med at gå ind på din del.icio.us side.

Har du installeret værktøjslinien klikker du blot på del.icio.us-ikonet. Arbejder du uden værktøjslinien skal du selv finde din del.icio.us side på internettet. Navnet er http://del.icio.us efterfulgt af dit brugernavn - i vores eksempel hedder siden altså: http://del.icio.us/cbvcbvcbv

Nedenfor ser du et eksempel på tagging af hjemmesiden http://taarnbybib.dk. Internetadressen (url) og den obligatoriske beskrivelse af websiden er allerede tilføjet. Mht. selve emneordene (tags) er der kun skrives et "b". Nyt emneord kan så tilføjes efter et mellemrum. Når du er færdig klik på Save, så er hjemmesiden og dens tags blevet en del af din del.icio.us konto.

V.Et eksempel på en del.icio.us-konto

Nedenfor ses en del.icio.us-konto med de websider brugeren "cbvcbvcbv" har valgt at give tags (emneord)
De 24 taggede websider står til venstre.
Til højre finder man listen med de tags som knytter sig til websiderne. De er samlet i 3 bundter (bundles) bibliotek, historie og web 2.0.

Ved at opdele sine links i emner får man meget nemmere styr på indholdet. Et klik på bundle tags kan til enhver tid flytte emneord frem og tilbage mellem grupperne.

Ovenfor er der et søgefelt, hvorfra det er muligt frit at søge efter emneord blandt alle del.icio.us brugere

VI.Del.icio.us som socialt netværk
Del.icio.us er social tjeneste. Hver gang du tagger en webside får du at vide, hvor mange der har brugt de samme emneord (se f.eks. "robin hood project" ovenfor). Klikker du på "popular" får du en oversigt over de mest anvendte tags, hvem brugerne er og hvilke beskrivelser der knytter sig til de enkelte tags.
Og husk: når dine emneord ligger på internettet, og ikke på din egen pc, så er det bl.a. for at de skal kunne ses af andre end dig selv. Den mest simple form for vidensdeling er at maile selve den internetside dine tags ligger på (i vores eksempel http://del.icio.us/cbvcbvcbv) til alle, der måtte være interesserede i, hvad du synes er interessant på nettet.
En anden, mere fiks metode er at klikke på settings (øverst til højre lige ved siden af dit brugernavn), finde menupunktet Blogging og klikke på linket network badges. Her har du mulighed for at kopiere et tekststykke og overføre det til din blog - fuldstændig på samme måde, som du lavede din widget til LibraryThing i sidste uge.
Installér Del.icio.us værktøjslinje med Firefox: Firefox vejledning

Ekstra ting: furl.net http://www.furl.net/

Furl fungerer efter stort set de samme principper som del.icio.us. Den største forskel ligger det mere flexible design. Furl kan ikke blot aktiveres via en toolbar, programmet kan også optræde som et link blandt andre foretrukne, ja blot ved et højreklik på den hjemmeside, man ønsker at tagge.

Carsten Bo Vilhelmsen Tårnby Kommunebiblioteker